EN

Starenje kože: Kako prevenirati i usporiti nastanak bora?


21. lipnja 2017.


Mladu, zdravu kožu karakterizira lijepa epiderma odnosno glatki vanjski sloj koji predstavlja kvalitetnu prepreku mogućim oštećenjima. S obzirom na to da obiluje kolagenom koji osigurava čvrstoću i elastinom koji je zadužen za elastičnost, mlada koža je čvrsta, glatka i blistava. Međutim, prirodan proces starenja vremenom uzima svoj danak pa se s godinama neminovno pojavljuju značajne promjene u strukturi kože pod utjecajem unutarnjih i vanjskih čimbenika.

Unutarnje promjene koje dovode do starenja kože

Istraživanja su pokazala kako koža nakon 30. godine starosti proizvodi oko 1 posto manje kolagena godišnje. Rezultat? Koža s godinama postaje tanja i krhkija. Osim toga, smanjena je i funkcija žlijezda znojnica i lojnica, što uzrokuje manju proizvodnju elastina. Ovaj gubitak čvrstoće i elastičnosti kože dovodi do nastanka bora i gubitka napetosti kože.

Količina hijaluronske kiseline, koja se nalazi u epidermi i dermi, također se s godinama smanjuje. Ovo se odražava na sposobnost zadržavanja vlažnosti kože dovodeći do suhe kože koju obično viđamo kod starijih osoba.

Vanjski faktori koji doprinose starenju

Osim prirodnih, kronoloških učinaka, na proizvodnju kolagena (kako u koži, tako i u zglobovima i drugim vezivnim tkivima) djeluju i brojni drugi faktori. Tu se ubraja pretjerano izlaganje sunčevim zrakama, okolišni faktori poput zagađenja te individualni čimbenici poput pušenja ili konzumiranja alkohola. Spomenuti faktori nimalo ne gode koži pa ona nerijetko izgleda tanko, hrapavo, neujednačenog tonusa s prisutnim smeđim mrljama i dubokim, izražajnim borama.

Preventiva je ključna!

Kad je riječ o smanjenju već postojećih bora, prevencija se pokazala kao ključna. Istraživanja su pokazala da hidrolizirani kolagen doprinosi čvršćoj i mlađoj koži iznutra, održavajući čvrstu i gustu mrežu kolagenskih vlakana koja je ključna za prevenciju nastanka bora. Hidrolizirani kolagen također ima utjecaj na hidrataciju kože. Optimalno hidratizirana koža je glatka, zdrava i manje podložna nastanku sitnih borica.

Peptan® hidrolizirani kolagen u Mikeda® Active Collagen 5000 beauty napitku je 100% prirodnog podrijetla i dobiva se pažljivo kontroliranom enzimskom hidrolizom nativnog prirodnog kolagena kojom nastaju manji i lako probavljivi peptidi kolagena. Peptidi kolagena su mješavina specifičnih peptida različite duljine s visokim udjelom aminokiselina hidroksiprolina, glicina i prolina, a hidroksiprolin je aminokiselina jedinstvena za kolagen.

Mikeda® Active Collagen 5000 uklanja znakove starenja smanjujući oksidativni stres stanica kože, sprječavajući propadanje kolagenskih vlakana, povećavajući hidrataciju kože te povećavajući normalnu proizvodnju hijaluronske kiseline u koži. Kao rezultat, Mikeda® Active Collagen 5000 koži vraća mladenački izgled, popravlja tonus kože, teksturu, hidrataciju te smanjuje bore.

bočica = 25 ml

jednom dnevno

7x aktivnih sastojaka

30 min - brza apsorpcija