EN

Znanost: Koža

Koža je najveći organ u ljudskom tijelu i ima nekoliko važnih uloga. Uz osjetilnu ulogu, koža pruža fizičku i kemijsku barijeru od vanjskih faktora.

Slojevi kože

Epiderma: vanjska barijera

  • Epiderma je vidljivi, gornji sloj kože i odgovorna je za mnoge zaštitne funkcije kože.
  • Keratinociti čine 90-95% stanica epiderme.
  • Donji ili bazalni sloj epiderme čine nediferencirani keratinociti koji se stalno dijele i stvaraju nove stanice koje će nadomjestiti oljuštene stanice s površine kože.
  • Jednom kad keratinociti napuste bazalni sloj epiderme, započinje proces njihove diferencijacije koji se naziva keratinizacija. Tijekom keratinizacije stanice prolaze promjene koje rezultiraju sintezom jedinstvenih proteina (keratin) i lučenjem specifičnih lipida, a koji su ključni za zaštitnu ulogu epidermalnog sloja.
  • Vanjski sloj epiderme, stratum corneum, sastoji se od metabolički inaktivnih (“mrtvih”) stanica nastalih procesom keratinizacije koje se nazivaju korneociti. Korneociti su poput cigla uklopljeni u žbuku – sloj spomenutih lipida i proteina te čine vanjski zaštitni sloj kože koji ograničava apsorpciju i prodor u kožu, kao i gubitak vitalnih nutrijenata i vode iz kože.

Derma: unutarnja potpora

  • Derma je strukturalna i nutritivna potpora epidermi. Čini unutarnji sloj kože smješten između epiderme i potkožnog tkiva. Debljina derme varira ovisno o dijelu tijela, ali je općenito barem deset puta deblji sloj od epiderme. Oko 75% mase derme čini upravo matriks kolagena koji omogućuje strukturalnu podršku, ali i elastičnost kože. Stoga je primarna uloga derme mehanička potpora epidermi, osiguranje cjelovitosti i fleksibilnosti kože.
  • U dermi se nalaze i krvne žile koje opskrbljuju sve slojeve kože vitalnim nutrijentima.
  • Većinu stanica u dermi čine fibroblasti koji sintetiziraju kolagenska i elastična vlakna i druge strukturalne elemente derme.

Potkožno tkivo: energetska rezerva i toplinska zaštita

  • Ispod derme se nalazi potkožno tkivo koje spaja kožu s podlogom i omogućuje pomičnost kože. U ovom sloju najčešće dominiraju masne stanice koje koži pružaju strukturalnu podršku, energetske rezerve i pomoć u regulaciji tjelesne temperature.

Starenje kože

Važnost derme za izgled kože

Mlada koža je čvrsta, glatka i blistava, ali s vremenom se pojavljuju značajne promjene u strukturi kože pod utjecajem unutrašnjih i vanjskih čimbenika koji uzrokuju starenje kože.

Da bi koža funkcionirala normalno i doimala se mladolikom, struktura dermalnog sloja mora biti očuvana, zato što derma omogućuje strukturalnu potporu epidermi, sadrži krvne žile i opskrbljuje kožu nutrijentima važnim za njezinu funkciju. Međutim, prirodno starenje može utjecati na strukturalni integritet derme, a dijelovi kože izloženi suncu su dodatno podložni i fotostarenju.

Promjene koje dovode do starenja kože

Gustoća kolagena u dermi se s godinama smanjuje i povezana je sa smanjenjem debljine derme.

Mreža kolagenskih vlakana u dermi postaje sve više fragmentirana te se pojavljuju kraća i manje organizirana vlakna te se nakupljaju razgrađeni fragmenti kolagena. Usporedno s time, stvaranje nove kolagenske mreže se usporava zbog čega je zamjena razgrađenih fragmenata neadekvatna. Elastična vlakna također s vremenom gube svoj integritet. Ovaj gubitak čvrstoće i elastičnosti kože dovodi do nastanka bora i gubitka napetosti kože.

Količina hijaluronske kiseline, koja se nalazi u epidermi i dermi, također se s godinama smanjuje. Ovo se odražava na sposobnost zadržavanja vlažnosti kože dovodeći do suhe kože koju obično viđamo kod starijih osoba.

Faktori koji doprinose starenju

Prirodni, kronološki i fotoučinci, utjecaj okolišnih faktora poput zagađenja i prekomjernog izlaganja suncu, te individualni čimbenici poput pušenja ili konzumiranja alkohola također utječu na proizvodnju kolagena, kako u koži, tako i u zglobovima i drugim vezivnim tkivima.

Dobro je poznato da se proizvodnja kolagena u tijelu nakon 30. godine smanjuje prosječno za 1% svake godine. Kod žena, hormonalne promjene u zreloj dobi doprinose ubrzanom smanjenju obnavljanja kolagena.

Važnost kolagena

Kolagen je najzastupljeniji protein u našem tijelu i čini čak 70% suhe tvari kože. U velikoj je mjeri odgovoran za čvrstoću i tonus kože.

Uloga kolagena u koži

Glavna uloga kolagena je održavanje strukture i otpornosti kože. Kolagenska vlakna stvaraju mrežu koja učvršćuje slojeve kože i potpornu bazu za komponente poput elastina koji održava elastičnost kože i hijaluronsku kiselinu koja održava vlažnost kože.

Kolagen i starenje

Starenjem se broj i aktivnost stanica koje proizvode kolagen (fibroblasti) smanjuje. Kako fibroblasti postaju manje aktivni, tako se i kolagenski matriks, koji osigurava strukturu i čvrstoću kože, počinje raspadati. Zbog toga koža postaje tanja i dehidrirana, a pojavljuju se i bore i duboke brazde.

Kolagen za mladoliku kožu

Dakle, glatka, čvrsta i mladolika koža zahtijeva optimalnu razinu dobro organiziranih kolagenskih vlakana koja će osigurati da koža zadrži elastičnost, čvrstoću i sposobnost vezanja vlage. Istraživanja su pokazala da egzogeni kolagen može potaknuti sintezu novih kolagenskih vlakana stimulirajući fibroblaste.

Kolagen u Mikeda® Active Collagenu 5000

Peptan® hidrolizirani kolagen

Peptan® hidrolizirani kolagen u Mikeda® Active Collagenu 5000 je 100% prirodnog podrijetla i dobiva se pažljivo kontroliranom enzimskom hidrolizom nativnog prirodnog kolagena kojom nastaju manji i lako probavljivi peptidi kolagena (molekulske mase 2 kDa). Peptidi kolagena su mješavina specifičnih peptida različite duljine s visokim udjelom aminokiselina hidroksiprolina, glicina i prolina, a hidroksiprolin je aminokiselina jedinstvena za kolagen.

Mehanizam djelovanja

Da bi bio aktivan u dubljim slojevima kože, hidrolizirani kolagen mora proći crijevnu barijeru i dospjeti u krvotok. Više od 90% hidroliziranog kolagena se u probavnom sustavu razgrađuje na manje tripeptide i dipeptide koji su otporni na daljnju razgradnju te slobodne aminokiseline. Ovi peptidi se kroz sluznicu crijeva apsorbiraju putem nosača PEPT-1. Di- i tripeptidi s hidroksiprolinom pojavljuju se u krvi unutar jednog sata nakon uzimanja, a istraživanja su pokazala da se apsorbirani peptidi pojavljuju u koži i ondje zadržavaju i do 2 tjedna. Ovo pokazuje sposobnost peptida kolagena da dospiju u dermu gdje postižu glavni učinak.

Peptidi kolagena sa specifičnim aminokiselinskim sastavom svojstvenim kolagenu djeluju kao signal razaranja endogenog kolagena u tijelu. Ti peptidi djeluju kao glasnici i potiču sintezu i reorganizaciju novih kolagenskih vlakana stimulacijom fibroblasta. Peptidi kolagena također stimuliraju ekspresiju elastina i glikozaminoglikana poput hijaluronske kiseline. Studije pokazuju da peptidi kolagena mogu povećati gustoću fibroblasta i debljinu fibrila kolagena u dermi.

Mikeda® Active Collagen 5000 stoga povećava sadržaj kolagena u koži utječući na ravnotežu stvaranja i razgradnje kolagena u koži. Hidrolizirani kolagen u Mikeda® Active Collagenu 5000 je primarno kolagen tipa I, i odgovara vrsti kolagena koji se nalazi u dermi kože.

Kliničke studije

Istraživanja su pokazala da hidrolizirani kolagen doprinosi čvršćoj i mlađoj koži iznutra, održavajući čvrstu i gustu mrežu kolagenskih vlakana koja je ključna za prevenciju nastanka bora. Hidrolizirani kolagen također ima utjecaj na hidrataciju kože. Optimalno hidratizirana koža je glatka, zdrava i manje podložna nastanku sitnih borica.

Loša vijest

Starenje kože povezano je sa smanjenjem sadržaja vlage u koži.

Dobra vijest

Mikeda® Active Collagen 5000 povećava hidrataciju kože.

Loša vijest

Glavna strukturna komponenta kože koja se mijenja tijekom starenja je gustoća sloja kolagena u dermi.

Dobra vijest

Mikeda® Active Collagen 5000 povećava gustoću kolagena u koži.

Loša vijest

Tijekom starenja se ne smanjuje samo količina kolagena u koži, nego i njegova kvaliteta.

Dobra vijest

Mikeda® Active Collagen 5000 smanjuje fragmentaciju kolagena u koži.

Učinak dnevnog unosa Peptan®-a na hidrataciju kože određenu uređajem Corneometer®

Dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija provedena je u Japanu na ženama od 40 do 59 godina i pokazala je da je uzimanje hidroliziranog kolagena tijekom osam tjedana povećalo hidrataciju kože za 12%.*

Učinak dnevnog unosa Peptan®-a na gustoću kolagena u dermi određenu visokofrekventnim ultrazvukom

Randomizirana, placebom kontrolirana, dvostruko slijepa studija provedena je u Francuskoj na ženama od 40 do 65 godina i pokazala je da je nakon samo četiri tjedna uzimanja hidroliziranog kolagena značajno porasla gustoća kolagena u dermi.*

Učinak dnevnog unosa Peptan®-a na fragmentaciju kolagena u dermi određenu pomoću konfokalnog laserskog mikroskopa

Ista studija pokazala je da je nakon samo četiri tjedna uzimanja hidroliziranog kolagena fragmentacija kolagena duboko u koži značajno smanjena (18%), a nakon 12 tjedana, fragmentacija je smanjena za 31%.*

*Asserin J et al. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. J Cosmet Dermatol. 2015. 14: 291-301.

Zašto napitak s kolagenom?

Dok tradicionalni proizvodi za njegu kože koji se nanose lokalno na kožu djeluju na epidermu, obično ne prodiru do derme, bez obzira na cijenu ili kvalitetu. Međutim, upravo je derma sloj kože koji je prokrvljen i koji koži donosi kisik i vitalne nutrijente.

Baš zato je unos kolagena u obliku napitka značajno učinkovitiji u poboljšanju kvalitete kože što je doista vidljivo već nakon par tjedana redovnog korištenja.

Tekući oblik značajno je koncentriraniji od tableta ili kapsula te osigurava bržu i potpuniju apsorpciju i bolju efikasnost.

Popijte svoju dnevnu dozu Mikeda® aktivnog kolagena s vitaminima i mineralima, za mlađu i ljepšu kožu te blistavu kosu i zdrave nokte.

Programi

Izaberite svoj Mikeda® Active Collagen 5000 program

s Kupite

Nahranite svoju kožu iznutra i priuštite joj Mikeda® Active Collagen 5000 trotjedni program.

s Kupite

Prvi rezultati su vidljivi već nakon 4 tjedna primjene: poboljšava se struktura, elastičnost i čvrstoća kože.

s Kupite

Primijetite izraženije i značajnije rezultate. S Mikeda® Active Collagenom 5000 postižete trajnije rezultate i odgađate znakove starenja iznutra prema van.

bočica = 25 ml

jednom dnevno

7x aktivnih sastojaka

30 min - brza apsorpcija