EN

Loše životne navike štete kolagenu u vašoj koži!


9. lipnja 2017.


Kolagen je ključan sastojak zdrave kože: ovaj prirodni protein čini ju glatkom i mladenačkom. Međutim, kako starimo – naš organizam proizvodi sve manju količinu kolagena. Rezultat? Tanka i suha koža sklona nastanku bora. Osim životne dobi, postoji dodatni niz faktora koji mogu iscrpiti razine kolagena skrivenih unutar organizma. Tu se ubrajaju i loše životne navike. Kako biste kožu što održali duže zdravom i lijepom, stručnjaci savjetuju izbjegavanje sljedećih nezdravih navika:

1.  Konzumacija prekomjerne količine šećera

Osim što povećava centimetre oko struka, prehrana koja obiluje slatkim namirnicama ima poguban utjecaj i na našu kožu! Zašto je tome tako? Namirnice s visokim udjelom šećera povećavaju brzinu glikacije. Riječ je o procesu tijekom kojeg se molekule šećera vežu za proteine i na taj način stvaraju nove, molekule koje se nazivaju AGE (Advanced Glycation Endproducts). Glikacija čini kolagen krućim i krhkijim zbog čega on gubi svoja primarna svojstva.

2.  Pušenje

Brojni štetni spojevi prisutni u duhanskom dimu oštećuju kolagen i elastin, a time i kožu. Nikotin također sužava krvne žile smještene u vanjskim slojevima kože, čime se smanjuje protok hranjivih tvari i kisika kroz kožu. Zbog toga koža pušača izgleda sivkasto i nimalo privlačno. Stoga, recite NE trovanju nikotinom jer će vam koža biti zahvalna!

3.  Pretjerano sunčanje

Ultraljubičaste zrake uzrokuju bržu razgradnju kolagena, oštećujući njegova vlakna i izazivajući nakupljanje abnormalnog elastina. Neobična količina elastina dovodi do proizvodnje enzima koji izazivaju i propadanje kolagena pa se koža ne obnavlja na pravilan način. Na takvoj se koži, pod utjecajem sunčevih zraka, stvaraju ožiljci, bore i hiperpigmentacije.

4.  Ispijanje alkoholnih napitaka

Da lijepa koža i ispijanje alkoholnih napitaka ne idu ruku pod ruku – znaju već i ptice na grani. Alkohol ima negativan utjecaj na razinu vitamina A, a on je iznimno važan kod proizvodnje kolagena. Rezultat? Smanjena proizvodnja kolagena, suha i tanka koža te više bora.
Razina kolagena se s godinama nažalost smanjuje i za sada nema načina za sprječavanje ovog „unutarnjeg“ starenja. Međutim, pravilnim mjerama predostrožnosti moguće je smanjiti vizualni efekt starenja te na duge staze očuvati zdravlje kože.

bočica = 25 ml

jednom dnevno

7x aktivnih sastojaka

30 min - brza apsorpcija